Životinje su odličan sagovornik nakon napornog radnog dana, a sve što traže zauzvrat je malo hrane i mjesto za spavanje. Danijel Forše, psiholog i socijalni radnik, ističe da pričanje s ljubimcem ne samo da će stvoriti i održati zdravu povezanost između vas i vašeg ljubimca, već će imati i pozitivan uticaj na vaše mentalno zdravlje.

Foršeova je otkrila da samo posjedovanje kućnog ljubimca pomaže pri smanjenju stresa, borbi protiv depresije, smanjenju krvnog pritiska i prevenciji srčanih oboljenja. Ona dodaje kako je, osim toga što ne mogu odgovoriti, veza između čovjeka i njegovog ljubimca jednaka kao i između dvije osobe.

Jedno od istraživanja za časopis “Newswise”, koje je testiralo ponašanje u stresnim situacijama u grupi hipertenzivnih akcionara, pokazalo je kako se uz psa ili mačku smanjuje krvni pritisak bolje od ACE inhibitora, lijekova koji se inače koriste kod visokog krvnog pritiska.

Dvadesetogodišnje istraživanje ustanovilo je dugoročne dobrobiti druženja s mačkama – za srce.

Jednako kao što su vlasnici mačaka manje skloniji srčanom udaru, tako ih rjeđe pogodi moždani udar. Naučnici vjeruju kako mačke više smiruju vlasnike nego druge vrste životinja. Veliku ulogu ima i karakter vlasnika mačaka – često se fokusiraju na svoje ljubimice i oni postaju centar njihovih interesa, zbog čega manje razmišljaju o problemima.

Mačke su idealan ljubimac i za osobe koje boluju od artritisa.

Vlasnici pasa mogu se pohvaliti dobrim zdravstvenim stanjem, jer puno vremena provode na otvorenom. Zato se lakše nose sa stresom čuvajući tako zdravlje srca.

Takođe, istraživanja pokazuju da vlasnici koji redovno šetaju sa svojim psima imaju znatno manji indeks tjelesne masnoće te 11 odsto viši nivo dnevnih aktivnosti od onih koji nemaju kućne ljubimce.

Djeca koja su od malih nogu okružena četvoronožnim prijateljima imaju manji rizik za probleme s alergijama i viškom kilograma.

Naučnici su zatim uzeli uzorke bebinih stolica i otkrili dvostruku količinu dvije vrste korisnih bakterija. Uminococcus i Oscillospira pomažu ljudskom tijelu da probavi složene ugljikohidrate i vlakna. Njihova prisutnost povezana je i s manjom vjerovatnoćom pojave alergija, pretilosti, ali i nekoliko vrsta raka.

Psi i mačke nisu jedini ljubimci koji liječe. I papige i zamorci djeluju smirujuće.

IZVOR: nezavisne.com