Domaći liker od oraha i meda

Mladi zeleni orasi natopljeni u rakiji, pretvoreni u ukusan sladunjav orahovac, odavno se koriste u narodnoj medicini. Domaći liker od oraha kao lek za štitnjaču je pouzdan tradicionalni recept. Osim štitnoj žlezdi on će pomoći želucu i crevima u eliminisanju gotovo svih probavnih smetnji.

Recept za orahovac je vremenom doživeo evoluciju, varijacija za njegovu izradu ima mnogo i veoma je raznovrstan.

Može se pronaći u starim manastirskim knjigama, zapisima travara ili čak privatnim zbirkama veleposednika. Oni su liker od zelenih oraha vekovima koristili kao lek za brojne tegobe.

Ostanite sa nama i saznajte više o ovom drevnom napitku. Naučite kako se pravi ukusna i zdrava rakija sa orahom na brz i jednostavan način. Proučite koje aromatične začine možete dodati, te poboljšati ukus ovog lekovitog aperitiva.

Lekovitost mladih zelenih oraha i dobrobiti po zdravlje

Kao što smo rekli, liker od oraha je lekovit i koristi se u terapeutske svrhe već vekovima unazad. Upotrebljavao se za lečenje želudačnih tegoba, problema sa probavom i obolelom štitnom žlezdom.

Lekovita svojstva ovaj napitak crpi iz mladih orasa, koji su odličan izvor brojnih vitamina. U njihovoj kori nalazi se izvorište jedinjenja poznatog pod nazivom juglon. Po najnovijim istraživanjima upravo ono deluje protiv tumora.

Za bolju potenciju i zdravlje reproduktivnih organa

Ova koštunjava voćka je važan izvor vitamina B1 i B2 koji telu pružaju neophodnu energiju. Važni su za zdrav razvoj muških polnih organa. Značajan su izvor cinka koji podstiče seksualnu želju i libido.

Domaći liker od oraha i meda najbolja je kombinacija za lečenje potencije. Oni se zajedno međusobno dopunjuju i pojačavaju dejstvo.

Rakija orahovača protiv anemije

Zeleni orah je prirodni rezervoar vitamina C, E, B kompleksa i folne kiseline. Mladi nezreli orasi su značajan izvor zdravih omega 3 masnoća i dragocenih minerala. U njima imamo kalcijuma, kalijuma, cinka, gvožđa, magnezijuma, fosfora i joda.

Kako obiluje gvožđem, cinkom i magnezijumom, domaći liker od oraha koristi se za lečenje malokrvnosti. Koristan je za poboljšanje krvne slike.

Orahovac je ipak alkoholno piće i ne treba preterivati sa njim. Čašica dnveno je sasvim dovoljna za dobru krvnu sliku, a u lečenju anemije preporučuje se jedna ujutru i uveče.

liker od oraha recept

Orahovac liker  recept za lečenje želuca

NASTAVAK PROCITAJTE NA SLEDECOJ STRANICI

1 2 3